top of page

«Я жив» «Я жива»! Це було найкраще, що я чула у своєму житті

Ольга, 29 років, м. Кам’янець-Подільський


Я Ольга Дзержинська, голова молодіжної ради при Донецькій ОДА.


Ще 23 лютого наша команда працювала над проведенням форуму для молоді ВПО у Донецькій області. Але війна змінила всі наші плани. Ми повинні були заново будувати свою роботу.

Я знала і розуміла, що молодь зараз як не коли потребує моєї підтримки. Мені потрібно було зібратися, відкинути всі емоції та сконцентруватися на допомозі тим, хто не може справитись самостійно зі стресом.


І так починаючи з 26 лютого, я щоденно проводила консультації з усіма керівниками молодіжних рад Донецької області та представниками Херсонської, Запорізької, Чернігівської області, де до 24 лютого не було військових дій і вони про них чули тільки зі ЗМІ. Мені довелось у дуже швидкому режимі їм розповідати, що саме від них залежить настрій та емоційний фон молоді їх громад та регіонах. Що саме вони є лідерами молодіжних рад та повинні зібрати свою волю в кулак і допомагати іншим. Це було вкрай важко, бо я повинна була кожну історію пропускати через себе і триматися, щоб моя молодь не відчувала мій біль.


Паралельно наша команда стала вести перемовини з молодіжними радами регіонів в яких не ведуться активні бойові дії - це Вінницька, Волинська та Хмельницька області. Спільно відпрацьовували шляхи евакуації та місця тимчасового проживання молодих людей.

Ми почали евакуацію молоді до села Кузьмін, Хмельницької області. Там ми організували тимчасовий прихисток та харчування.


Поки представниці та представники молодіжних рад мали можливість залишатись у своїх громадах, вони активно волонтерили та допомагали з евакуацією на місцях. Був проміжок часу з 1 березня по 26 березня коли не було зв’язку з моїми молодіжними радами Маріупольського району. Це був найжахливіший проміжок мого життя. І коли з’явились можливість евакуації та перші зелені коридори й перші повідомлення «Я на зв’язку»! І перші слова моєї молоді «Я жив», «Я жива»! Це було найкраще, що я чула у своєму житті. Всі вони виїхали у безпечні регіони, де ми вже підготувати прихистки.

У квітні довилося виїхати й мені до Кам’янця-Подільського, Хмельницької області, бо я повинна була вже підтримувати молодь котра переїхала з регіонів, де йдуть активні бойові дії.

Одразу після переїзду, я налагодила контакти з начальником управління молоді та спорту та міським головою. Нам вдалося розробити план взаємодії внутрішньо переміщеної молоді з місцевою молоддю та місцевою владою.


Познайомилися з молодіжною радою Хмельницької області та Кам’янця-Подільського. Ми поділилися з ними досвідом роботи нашої молодіжної ради Донецької області щодо відділу у справах внутрішньо переміщеної молоді. Так, вони запропонували нам наставництво з цього питання.


Разом з ними було проведено ряд заходів: проведення майстер-класів для дітей, підлітків та молоді. Також у Кам’янці-Подільському вперше відбувся захід «Зустрічі молоді», в якому взяли участь понад 100 осіб. 80% з них – внутрішньо переміщена молодь та діти. Спільно з міською радою та місцевими громадськими діячами провели заходи до Дня Європи. А саме молодіжний квест, майстер-класи та благодійний ярмарок, кошти від якого пішли на допомогу переселенцям.


Спільно з гуманітарним рухом "Все буде добре!" на базі Хмельницького національного університету відкрився коворкінг-центр для молоді з Донецької області. Також є дитячий табір, який зараз ремонтують наші волонтери. З липня сімейний табір працюватиме в приміщенні.

Зараз, ми знову збираємось, пропрацьоваємо наші проєкти та організовуємо заходи для молоді. Вже у червні ми будемо співорганізаторами молодіжної зустрічі «Об’єднані Мирополісом» на якому ми визначимо загальні проблеми, як місцевої, так і молоді ВПО та знайдемо шляхи їх вирішення.


За час війни ми ще більше згуртувались! Багато хто з нас дуже змінився, хтось не зміг у цих умовах розвивати та підтримувати молодь. Але більшість моїх лідерок та лідерів Молодіжних рад Донеччини, вистояли! Ми як не хто інший можемо впоратись зі всіма перепонами на нашому шляху! Бо ми знаємо ціну нашої свободи! Ми впевнено їдемо вперед! І доведемо всьому світу, що ми молодь не скорені й ми все витримаємо та обов’язково переможемо!


Бо ми знаємо, що саме за нами молодь Донеччини! І саме за нами розвиток нашої Батьківщини!


58 переглядів

Останні пости

Дивитися всі

Comments


bottom of page